Deling av overskuddsproduksjon

Privatpersoner, bedrifter eller organisasjoner som har installert solcellepaneler, vindturbiner eller andre fornybare energikilder på sine eiendommer, kan nå dele sin overskuddsstrøm med andre kunder på samme gårds- og bruksnummer.

Nå kan du dele overskuddsstrømmen

Regjeringen har vedtatt at strømkunder kan dele på egenprodusert strøm, og denne nye ordningen er spesielt aktuell for borettslag, flermannsboliger og næringsbygg.

Forskriftsendringene, som trådte i kraft 1. oktober 2023, gjør at nettkunder på samme eiendom kan slippe nettleie og avgifter for forbruk av strøm de selv produserer. Privatpersoner, bedrifter eller organisasjoner som har installert solcellepaneler, vindturbiner eller andre fornybare energikilder på sine eiendommer, kan dele sin overskuddsstrøm med andre kunder på samme gårds- og bruksnummer.

Delingsordningen består av ett eller flere produksjonsanlegg (bidragsyter) og forbruksanlegg (mottaker) som mottar en forhåndsbestemt fordeling av produksjonen. Merk at 100% av overskuddsproduksjonen må fordeles ut på antall deltagere.

Eier av produksjonsanlegg (bidragsyter) kan nå registrere deling av overskuddsstrøm via Mine sider på Bkk.no. Eier må først sende en e-post til kundepost@bkk.no (Åpner epostklient) med opplysninger om hvilket målepunkt som skal dele av sin produksjon. Det vil så bli tilgjengeliggjort en lenke på Mine sider, der eier både kan registrere hvem som skal være med i delingsordningen og hvilken fordeling som er ønskelig: Logg inn på Mine sider (åpnes i nytt vindu).

Produsent av overskuddsproduksjon (eier/bidragsyter)

Som produsent, har du ansvar for å avtale og innhente samtykke fra samtlige mottakere i forkant av fordelingen. Merk at du som bidragsyter ikke kan motta en del av overskuddsproduksjonen slik ordningen er i dag. I registreringen på Mine sider kan du velge mellom 3 ulike fordelinger:

  • Lik fordeling, der produksjonen fordeles prosentmessig likt mellom forbrukspunktene
  • Dynamisk fordeling, der produksjonen fordeles etter forbruket på de ulike forbrukspunktene
  • Manuell fordeling, der du setter en valgfri prosentvis sats per forbrukspunkt.

Oppstart av fordeling av overskuddsproduksjon må skje frem i tid og det må påregnes noe behandlingstid.

Mottaker av overskuddsproduksjon (deltager)

Følgende er en forutsetning for å være mottaker av overskuddsproduksjon:

  • Mottaker må være et forbruksmålepunkt, og kan ikke være plusskunde eller produsent.
  • Mottaker kan ikke være profilavregnet
  • Mottaker må ha egen avtale med en kraftleverandør om kjøp av eventuell overskuddsproduksjon

Mottakere kan også få overskuddsproduksjon dersom tildelt produksjon overstiger forbruket i en gitt time. Dersom du som mottaker skal få betalt for dette overskuddet, må du ha en avtale med egen strømleverandør om salg av overskuddsproduksjon.

Du kan lese mer om ordningen på NVE sine sider her: https://www.nve.no/reguleringsmyndigheten/kunde/stroemnettet/prosumenter-og-plusskunder/modell-for-deling-av-overskuddsproduksjon/ (åpnes i nytt vindu)

    Illustrasjon av delt produksjon for plusskunder

    Spørsmål og svar

    • Hvem kan delta i delingsløsningen?
      • Nettkunder innenfor samme eiendom. Med samme eiendom menes her samme kommune-, gårds-, bruksnummer og eventuelt festenummer. Dette er en geografisk avgrensning av hvem som kan delta i delingsordningen, og det vil ikke være mulig å dele produsert kraft med anlegg som ligger utenfor samme kommune-, gårds-, bruksnummer og eventuelt festenummer .
      • Kunder som mottar delt produksjon, kan ikke fordele denne videre til andre nettkunder og de kan heller ikke ha produksjon bak eget målepunkt/være plusskunde selv.
      • Bidragsytere kan ikke delta som mottagere av produksjon som de selv produserer. Deltagere må være forbruksmålepunkt og kan ikke være profilavregnet.
      • Deltagere må ha avtale med en strømleverandør om kjøp av overskuddsproduksjon.

    • Hvor stort produksjonsanlegg kan være med i delingsløsningen?
      • Samlet installert effekt på produksjonsanleggene som deltar i delingsløsningen kan ikke være større enn 1 MW (AC) per eiendom. Dersom en eiendom har høyere installert effekt enn 1000 kW kan man fordele opp til 1000 kW, men ikke mer.

    • Hvordan fordeler man overskuddstrømmen?
      • Eier av produksjonsanlegg (Bidragsyter) sender en e-post til kundepost@bkk.no og får tildelt en link for registrering på Mine sider på bkk.no. Der kan det både registreres hvem som skal være med i delingsordningen og hvilken fordeling man ønsker: Logg inn på Mine sider (åpnes i nytt vindu)
      • Eier av produksjonsanlegget velger om det skal være en lik, dynamisk eller manuell prosent fordeling per anlegg.
      • Eier av produksjonsanlegget må ta kontakt med de kundene som skal inngå i delingsplanen, og innhente samtykke fra deltagerne direkte.
      • 100 % av overskuddsstrømmen må fordeles.