BKK styrker innsatsen i arbeidet med å unngå inngrep i natur

Publisert 14. oktober 2024

BKK og ti andre nettselskap styrker bærekraftsarbeidet med ny bransjestandard for beregning av arealbeslag for strømnettet.

Nettsjefene har signert avtalen om bruk av felles arealprinsipper og er glade for at selsvakene samarbeider på dette feltet. (Øverst fra venstre Kristin Aadland (BKK), Anne Sagstuen Nysæther (Elvia), Eirin Kjølstad (Arva), Øystein Askvik (Lede), Gerhard Eidså (Elinett), SteinarBenum (Linea), Audhild Kvam (Tensio) og Tore Morten Wetterhus (Glitre Nett). Ikke tilstedet: Rune Kiperberg (Lineja), Kristoffer Vannes (Fagne) og Vidar Kristoffersen (Norgesnett)Foto: THEMA Consulting

Elektrifisering av samfunnet er en helt sentral del av energiomstillingen for å nå klimamålene. Det har skapt et stort behov for mer kapasitet i strømnettet. Nettselskapene, som har ansvar for utbygging, drift og vedlikehold av strømnettet, har planer om store investeringer i utbygging av mer strømnett. Det vil føre til mer inngrep i natur.

BKK og ti andre nettselskap (Lede, Glitre Nett, Elinett, Arva, Tensio, Fagne, Norgesnett, Linja, Linea og Elvia) har derfor gått sammen om å utarbeide felles prinsipper for hvordan nettselskapene skal kartlegge og beregne arealbeslag. Arbeidet er gjort som en del av Strategisk Nettforum, som er et samarbeidsforum for de største nettselskapene i Norge. Hensikten er å få bedre innsikt i selskapenes arealbeslag for å kunne jobbe med å redusere negativ påvirkningen og inngrep i natur.

Viktig grep i kampen mot naturtap

Bransjeinitiativet kommer som et svar på økende bekymringer rundt tap av natur og truet biologisk mangfold. I dag finnes det ingen felles standard for hvordan nettselskapene skal beregne beslag av areal. Det skaper en utfordring i arbeidet med å forstå og å finne løsninger for hvordan man skal gå frem for å redusere inngrep og negativ påvirkning.

- Vi har et stort ansvar for å sikre at vi utfører arbeidet vårt på en mest mulig skånsom måte. God innsikt og forståelse for hvordan vi som nettselskap påvirker naturen er et helt nødvendig første steg i arbeidet med å finne ut hvordan vi kan redusere tap av natur og ta gode beslutninger, sier Hunderi Sætre.

Den nye bransjestandarden nettselskapene har forpliktet seg til å følge bygger på et sett med prinsippersom tar for seg tolv kategorierav komponenter i nettutbygging, eksempelvistransformatorer, linjer ol.. For hver enkelt komponent er det er utarbeidet en beskrivelse av hvordan man skal beregne arealbeslag. 

Frem mot revidering av den nye bransjestandardens skal selskapene rapportere inn beslag og avvik. I 2025 skal prinsippene revideres.

Du er kanskje også interessert i:

Se alle nyhetsartikler