Den første testen ble nylig gjennomført med en kablet elektrisk gravemaskin i Nygårdsparken i Bergen. Fremover vil BKK teste det nye batterisystemet hos kunder med ulike behov.

BKK inngår leverandøravtale med batteriprodusenten Northvolt

BKK har nå mottatt det første av flere mobile batterier fra den ledende svenske batteriprodusenten Northvolt. Batteriene har et unikt design ved at de er modulære og skalerbare, og skal gjøre det enklere å ta i bruk elektriske anleggsmaskiner uavhengig av kapasitet i strømnettet.

- I tiden fremover vil vi teste batterier opp mot ulike behov hos våre kunder. Erfaringene vil vi formidle videre til Northvolt for å støtte deres utvikling av det mobile batterisystemet, sier Camilla Moster, leder for Mobil energi i BKK. Satsingen blir snart en del av Eviny når BKK deles i to merkevarer.

Skalerbart fra 280 til 1400 kWh
Systemet fra Northvolt består av 1-5 batteripakker og en hub. Avhengig av antall batteripakker som tilkobles kan systemet levere fra 280 til 1400 kWh. Hver modul veier mellom 2,3 og 3 tonn. Tilkoblingen tar kort tid, med et par tastetrykk er systemet i gang på få minutter.

- Vi har stor tro på plug-and-play-moduler som kan tilpasses varierende behov på byggeplassene. Utstyret kan lett flyttes rundt på en byggeplass og mellom byggeplasser. Med dette systemet kan vi tilby modulære og skalerbare løsninger med både batterier, hurtigladere og normalladere, sier Moster.

Camilla Moster i BKK og Callum Hoare i Northvolt.

Den første testen ble nylig gjennomført med en kablet elektrisk gravemaskin som er i sving for å ruste opp Nygårdsparken i Bergen. Der ble det testet off-grid tilkobling av maskinen direkte i batteriet, og alt fungerte som det skulle.

- Mobile Voltpack System er en batteriløsning som kan utgjøre en betydelig forskjell for at byggebransjen skal bli i stand til å redusere sine utslipp og bruke større mengder utslippsfri elektrisk kraft på byggeplasser. Vi gleder oss til å se BKK som en av de første som demonstrerer dette, sier Emad Zand, president i Northvolt Systems.

Omfattende testing
Utover høsten vil BKK motta flere mobile batterier fra Northvolt. For å teste utstyret er BKK interessert i å komme i kontakt med entreprenører, byggherrer, maskinleverandører og andre som skal begynne med utslippsfri teknologi. Det skal også gjennomføres testing med samarbeidspartnere via Pilot-E prosjektet og Enova-prosjektet som BKK har innen tematikken utslippsfri bygg- og anleggsplass.

- Testingen vil inkludere batteri for å redusere effekttopper, energiforsyning til kablede anleggsmaskiner og utstyr uten nettilkobling, hurtiglading av anleggsmaskiner på steder med lav eller ingen kapasitet i strømnettet, utfasing av dieselaggregat og energi til festivaler og andre kulturarrangement, sier Moster.

Fakta om Mobil Energi i BKK

  • Tilbyr mobile energiløsninger for byggeplasser og andre med midlertidig energibehov
  • Løsningene omfatter mobile batterier i ulike størrelser, hurtigladere og normalladere
  • En del av BKK-konsernet som har ca. 1380 ansatte
  • Blir snart en del av fornybarselskapet Eviny når BKK deles i to merkevarer

Fakta om Northvolt

  • Northvolt er en europeisk leverandør av bærekraftige høykvalitets battericeller og batterisystem.
  • Selskapet ble grunnlagt for å gjøre det mulig med en overgang til en dekarbonisert fremtid i Europa og har gjort raske fremskritt i arbeidet med å levere verdens grønneste litiumionbatteri med et minimalt CO2-fotavtrykk.
  • Blant Northvolts industrielle partnere er ABB, BMW Group, Scania, Siemens, Vattenfall, Vestas, Volkswagen Group and Volvo Cars.

Kontaktperson:

Camilla Moster, leder Mobil energi i BKK, tlf. 984 88 458