Fikk du oppladbare gaver til jul?

Kanskje fikk du en elektrisk sparkesykkel, en mobiltelefon eller et nettbrett i julegave i fjor? Vi gir deg noe gode tips til hvordan du kan lade disse på en trygg og sikker måte.

Over 40 % av boligbranner i Norge skyldes feil bruk eller feil på elektriske anlegg og apparater. Felles for mange av brannene er at elektriske artikler som elsparkesykler, mobiltelefon eller PC har tatt fyr under lading. Disse produktene bruker ofte litiumbatterier med svært høy energitetthet.

Batteriene i seg selv er kraftige og gode, men de tåler dårlig støt og vibrasjoner. Når et litiumbatteri først begynner å brenne, brenner det voldsomt med kraftig røyk og en enorm varmeutvikling på veldig kort tid.

Artikkelbilde

Vær våken når du lader!
Jan Hanstveit, seniorrådgiver i BKK Elsikkerhet har jobbet med elsikkerhetsarbeid i over 20 år og hatt brannutredning som spesialfelt siden 2006.

– Alt elektrisk kan ta fyr. Til og med ladere som ikke er i bruk, men bare er tilkoplet stikkontakten. Ofte passer ladepluggene til ulike ting om hverandre, men bruk av feil lader kan føre til brann. Dersom noe skulle skje, er sjansen for å oppdage det mye mindre når du sover! sier elektroingeniør Jan Hanstveit i BKK Elsikkerhet.

Artikkelbilde

Populære sparkesykler, men …
Flere og flere synes at en elsparkesykkel er et kjekt transportmiddel for å komme seg raskt rundt på en enkel måte. Salget er mer enn doblet fra i fjor.

– Elsparkesykler er både kjekke og nyttige, men folk må vite om medaljens bakside: Brukes og lades batteriet feil, så kan det gå galt. Hvis batteriet har blitt skadet, øker også risikoen for at det begynner å brenne, sier Jan Hanstveit.

Derfor er det veldig viktig å ta en enkel sjekk av batteriet før lading for å se etter synlige skader. Og lader du elsparkesykkelen din innendørs, må du passe på at du setter den på et brannsikkert underlag i trygg avstand fra brennbart materiale. Enkelte modeller har også begrensninger ved kulde eller høye temperaturer, og noen skal for eksempel ikke brukes hvis det er fare for fuktighet.

Artikkelbilde